Comunicat

Myloft.ro multumeste tuturor celor care au crezut in acest proiect,precum si celor care au ajutat la promovarea si lansarea aplicatiei la nivel national si international.

!!! PENTRU FUNCTIONAREA CORESPUNZATOARE A APLICATIEI VA RUGAM FOLOSITI BROWSERUL MOZILLA FIREFOX !!!

In continuare,va invitam sa impartasim ideei,povestiri/intamplari sau teme columbofile.

Scrieti-ne la adresa office@myloft.ro,iar articolul dvs.va fi publicat in site.

Administratorul site-ului isi rezerva dreptul asupra publicarii articolelor/temelor propuse de catre utilizatori,precum si dreptul de a nu posta articole/teme/comentarii cu continut vulgar sau obscen.

Teza alară si Starea de sanatate a porumbeilor (trimis de Radu Furtuna)

download

1.   Teza Alara

In sportul columbofil, au aparut in decursul timpului, cum este si firesc, diferite consideratii, teorii sau tee cu privire la aptitudinile de zbor ale porumbelului calator. Astfel, vom aminti o teorie care a facut candva, cu multi ani in urma, si mai are adepti inca si in prezent: este vorba de teza sau teoria alara (cuvantul vine din limba latina, ala ae = aripa).

Pionierii acestei teorii, Charles Vanderschelden si Joseph Somville, au cautat sa demonstreze ca la un porumbel voiajori totul consta in aripa, ca numai calitatile acesteia intereseaza pentru a obtine o viteza maxima si de lunga durata.

Si din contra, A van den Hoek precizeaza: ,,Se exagereaza cand se afirma ca aripa perfecta garanteaza succesul in concursuri”.

Lasand la o parte exagerarile, ideea principala a teoriei nu e lipsita de interes, se bazeaza pe legi fizice (principiile parghiilor, a aerodinamicii etc.). Un columbofil care acorda atentie acestei teorii, e bine sa o faca cu discernamant, urmarind fixarea urmatoarelor caractere punctate de Rene Bawin: ,,brat si antebrat foarte scurte, marginea anterioara cat mai groasa, varful aripii bine ventilar, pene de calitate, puf bogat etc.”

Bineinteles ca un porumbel fara aripi bine conformate nu va ajunge niciodata campion. Este insa util sa adaugam: dezvoltarea corespunzatoare a muschilor pieptului (pectorali) si a osaturii, in special a furcii din fata. De asemenea, sa nu se uite rolul pe care il au pentru zbor sacii aerieni, organe ale aparatului respirator. La acestea se adauga o foarte buna stare generala fizica si psihica a porumbelului.

In concluzie, reproducem formularea data de acelasi Rene Bawin, care ni se pare ca exprima totul: ,,aripa este o unealta de zbor, porumbelul este un tot si de acest tot depind prestatiile porumbelului de sport.”

2.   Starea de sanatate

Intr-un organism sanatos toate functiile se desfasoara armonios dand posibilitatea porumbelului sa dezvolte potentialul sau, fiziologic, fizic si psihic: sa desfasoare intreaga sa forta de zbor, sa fie deci in perfecta forma sportiva, sa valorifice la maximum capacitatea de reproducator (oua fecundate, apoi pui vigurosi la eclozionare si bine hraniti initial de parinti, pentru a li se asigura o crestere si dezvoltare normala).

Criterii de apreciere a sanatatii porumbelului

Porumbeii sanatosi sunt linistiti, dar atenti la tot ce se petrece in jurul lor, sunt vioi, se misca cu usurinta, isi iau zborul usor si se aseaza tot atat de usor; ochii sunt stralucitori, pleoapele curate; umflaturile nazale sunt uscate si pudrate; penele sunt lucioase, elastice si stranse pe corp (cu exceptia acelor rase la care penele atarna, sunt infoiate etc.); beau apa, ciugulesc cu pofta si folosesc bine hrana, dovada fiind excrementele cu aspect normal), iar penele din jurul orificiului cloacal sunt curate.

La examinarea fundului cavitatii bucale (buco-faringele) mucoasa acestuia trebuie sa fie curata, de culoare roza, far mucozitati, puncte albe sau galbui, care conduc la suspiciunea de boala (tricomonoza, difterie etc.), cu exceptia unor indivizi care au, in mod normal, deci sanatosi fiind, puncte albe de concretiuni calcaroase. Fanta palantina trebuie sa fie deschis, curata, mucoasa roza, fara mucozitati.

Excrementele sau gainatul la porumbelul sanatos se prezinta ca o masa omogena, constanta, tare, usor elastica, formand mici sfere (cat  bobul de mazare), bine mulate, imbracate intr-o masa alba (uratii). Culoarea lor normala difera in functie de mai multi factori, din care in primul rand se afla regimul alimentar si apoi prezenta sau lipsa apei. De exemplu, daca ratia este saraca in leguminoase (mazare, mazariche etc.) si bogata in porumb, gainatul va avea culoare maronie (mai deschisa sau mai inchisa).

Daca porumbeii au fost lipsiti de hrana si apa (partial sau total), fecalele vor capata o nuanta negricioasa, dupa cum prezenta rapitei in hrana va da acestora nuanta inchisa.

In cazul amestecurilor alimentare obisnuite, gainatul are o coloratie verde-bruna. De astfel, aceasta coloratie este legata de eliminarea continua a secretiei biliare, care are aceasta culoare.

Consistenta fecalelor este in functie de cantitatea de apa ingurgitala. In cazul unui consum mai mare de apa, dar a functionarii normale a organelor aparatelor digestiv urinar, cantitatea de urina va fi crescuta, gaintatul expulzat va avea insa o consistenta normala, cu aspect de mici sfere, numai ca, in jurul fiecareia se va putea observa o cantitate de lichid mai mare ca de obicei. Se poate constata daca porumbeii sunt sanatosi si cauza o constituie doar o cantitate mare de apa bauta, cunoscand faptul ca acest excrement este eliminat numai in cursul zile, cand porumbeii ingurgiteaza apa, care traverseaza tubul intestinal rapid, in circa o ora.

Gainatul pe care il elimina aceiasi porumbei in cursul noptii nu trebuie sa prezinte acest aspect, in cazul in care sunt sanatosi.

Ritmul cardiac este regulat inregistrandu-se, ca limite fiziologice, intre 140 si 230 de contractii pe minut, variatiile fiind in functie de varsta, talie, temperatura mediului ambiant, stare de repaus sau de efort. In timpul zborului insa acestea pot ajunge la 400 contractii pe minut.

Temperatura medie a corpului (masurata intracloacal) este de 42 grade Celsius, cu oscilatii normale in 41 si 43 grade Celsius, in functie de temperatura mediului, starea de repaus sau de efort etc.

Respiratia este regulata, lipsita de zgomote, numarul de respiratii pe minut se situeaza intre 40-60 miscari respiratorii, in functie de starea de repaus sau de efort, de varsta, puritatea si temparatura aerului atmosferic etc. (de exemplu intr-un adapost supraincalzit (32-35 grade Celsius) respiratia devine superficiala, accelerata, putand atinge pana la 600 de miscari respiratorii pe minut).

Starea de sanatate a efectivului de porumbei se poate controla mai bine noaptea. In timpul somnului porumbeilor, in adapost trebuie sa fie liniste deplina. Eventualele sforaituri care se aud tradeaza o afectiune respiratori (de exemplu coriza), obligand la o atenta verificare individuala a porumbeilor a doua zi. Un somn nelinistit, unele zgomote, ca de pilda cele produse de o deplasare continua, cu scarpinari, tradeaza prezenta parazitilor externi (paduci, capuse etc.) impunand masurile de rigoare (dezinsectia adapostului si a pasarilor).

     Conditiile mentinerii starii de sanatate

Pentru a se mentine starea de sanatate a porumbeilor, trebui create si pastrate neaparat anumite conditii de viata de care are nevoie organismul sanatos, urmarind cu atentie inlaturarea tuturor factorilor nefavorabili, a cauzelor care ar putea provoca tulburari ale functionarii normale a organismului.

Porumbeii bine hraniti si bine ingrijiti, intretinuti in conditii de igiena (adapost uscat, aerisit, curat, hraniti rational, scosi zilnic la zbor dirijat sau liber) sunt sanatosi si au un grad apreciabil de rezistenta fata de boli. Daca unii agenti patogeni (paraziti, bacterii, virusuri etc.) patrund intru-n asemenea organism, acesta are destule forte sa lupte cu el; iar daca boala apare, se vindeca mai usor.

In cele ce urmeaza, consideram ca este util sa trecem in revista principalii factori de mediu care influenteaza sanatatea porumbeilor si capacitatea lor de zburatori de performanta sau de reproducatori.

     Igiena si factorii de mediu

Igiena este acea parte a medicinei care studiaza factorii de mediu si stabileste principalele mijloace de aparare si pastrare a sanatatii. Importanta cunoasterii si respectarii principiilor de igiena constituie una din conditiile de prim ordin pentru reusita in sportul columbofil.

Factorii de mediu.

Porumbeii salbatici, ca si multe alte vietuitoare traiesc in conditiile mediului natural, deci sub actiunea directa a factorilor meteorologici: ei sunt rezistenti la frig, la unele imbolnaviri, dar sunt departe de performantele porumbeilor crescuti, ingrijiti, selectionati si antrenati de om.

Prin interventia creatoare a columbofilului, porumbeii domestici sunt in buna parte scosi de sub actiunea directa, uneori dura, a factorilor naturali; lor li se creeaza un microclimat optim propriu, adica li se asigura un adapost bun, cu temperaturi relativ constante, calduros iarna si racoros vara, ferit de curenti, dar bine aerisit, cu o atmosfera uscata, sanatoasa, o hrana care contine toate substantele nutritive in cantitatile necesare, inclusiv vitaminele si sarurile minerale, apa curata, miscare rationala etc.

Dar, in practica conditiile de microclimat sunt deseori departe de cum ar trebui sa fie. Astfel, unii porumbei sunt nevoiti sa traiasca intr-un adapost amplasat la bataia vantului, deseori supra-populat, murdar, uneori rece, insuficient aerisit, in care nu se pot bucura de razele binefacatoare ale soarelui.

Sunt, de asemenea, situatii in care zile in sir nu sunt lasati pentru zbor liber; ratia de hrana este deficitara in proteine sau lipsesc vitaminele, sarurile minerale s.a.m.d. In acest caz, efectivul respectiv este expus sub-dezvoltariim fiind predispus imbolnavirii, pentru ca asemenea organisme au rezistenta mult redusa. De altfel, pe masura ce rasele sunt mai perfectionate, indivizii sai sunt mai sensibili, rezistenta lor scazand fata de o eventuala agresiune a factorilor de mediu: frig, curenti, agenti patogeni etc.

Factorii de mediu in actiunea lor combinata exercita o influenta pozitiva sau negativa asupra sanatatii, cresterii si dezvoltarii porumbeilor, precum si a valorificarii aptitudinilor lor de zbor. Cunoscand influenta respectivilor factori, se poate actiona in vederea intaririi constitutiei, maririi rezistentei organismului, cresterii potentialului de zbor, a capacitatii de reproductie etc. Factorii de mediu pot fi naturali sau artificiali.

 Factorii de mediu natural.

Acesti factori cuprind: atmosfera, factorii de clima (temperatura, vanturile din zona respectiva, precipitatiile etc.), apa si solul. Fiecare din ei isi are importanta sa prin influenta pe care o exercita asupra diferitelor functii ale organismului, asupra rezistentei sale sau fortelor de aparare ale acestuia. Tinand seama de modul de viata al porumbeilor (in porumbar si voliera) si de faptul ca ei nu traiesc in deplina libertate in natura decat cu ocazia zborurilor, cand sunt sub actiunea directa a factorilor naturali vom trece in revista factorii naturali in mor sumar, insistand mai mult asupra celor de microclimat.

Aerul atmosferic, pe care il respira porumbeii, este un amestec de mai multe gaze, in proportii diferite: azot 78%. oxigen 21%, dioxid de carbon 0,03%, argon 0,24% si alte gaze in cantitati foarte mici, precum si vapori de apa.

Insusirile fizice ale aerului atmosferic sunt: umiditatea, temperatura, vandul, presiunea, electricitatea si luminozitatea, fiecare din ele avand consecinte asupra starii de sanatate a porumbeilor.

Umiditatea aerului in spatii deschise depinde de cantitatea precipitatiilor cazute, de existenta in imprejurimi a lacurilor, raurilor, baltilor etc., de temperatura mediului si de gradul de vegetatie din zona. Ploaia curata atmosfera de praf, influentand favorabil in timpul verii sanatatea; dat ploile reci si prelungite favorizeaza imbolnavirea porumbeilor, atat prin temperatura scazut, cat si prin umiditatea prea ridicata a aerului.

Temperatura mediului exterior, in conditiile tarii noastre variaza de la -20, -30 grade Celsius iarna, pana la +35, +45 grade Celsius vara; bineinteles temperaturile excesive, de minus sau de plus, influenteaza negatic stare sanatatii porumbeilor.

Vantul (curentii de aer) constituie un factor care trebuie retinut. Curentii de aer, in anumite conditii pot favoriza ventilatia adaposturilor, pot ajuta la purificarea aerului, dar tot odata pot aduce praf, si impreuna cu el agenti patogeni, contribuind la raspandirea bolilor, fara a insista asupra influentei pe care o au acestia asupra zborului porumbeilor.

Luminozitatea atmosferei, lumina, in general, are un rol important pentru sanatatea pasarilor. Razele soarelui, in anumite limite, au o actiune binefacatoare asupra organismului: activeaza metabolismul, favorizeaza formarea globulelor rosii din sange, stimuleaza cresterea si dezvoltarea organismului, maresc fortele de rezistenta ale acestuia, actioneaza asupra provitaminei D (ergosterina), transformand-o in vitamina D, cu rol in metabolismul fosfocalcic si au actiune bactericida sau cel putin bacteriostatica, constibuind la sterilizarea mediului.

Apa este unul din elementele indispensabile vietii. Procesele vitale din organism nu se pot desfasura fara apa, aceasta constituind doua treimi din componentele organismului.

Factorii de mediu artificiali.

Sunt: adapostul, in cadrul caruia se includ factorii de microclimat (lumina, aerul, temperatura), apoi alimentatia, ingrijirea, miscarea (zborurile libere zilnice, antrenamentele, potrivit programelor stabilite, concursurile).

Adapostul. Deoarece o buna parte din viata porumbeii domestici si-o petrec in porumbar si voliera, adapostirea corespunzatoare are o deosebita importanta pentru sanatatea lor, pentru mentinerea formei sportive optime. Adaposturile trebuie sa fie suficient de spatioase, bine luminate, bine aerisite, dar fara curenti, corect orientate fata de soare si fata de vanturile dominante din zone. La amplasarea unei porumbarii (adapost si voliera), este indicat sa se tine seama de respectare anumitor conditii:

1. Locul (terenul) trebuie sa fie uscat, sa asigure scurgerea rapida a apei rezultate din ploi, zapezi; sa nu balteasca apa, nu numai in voliera (provenit din spalare, baie etc.), dar nici in imediata apropriere, intrucat constituie un mediu prilenic pentru dezvoltarea insectelor sau a unor endoparaziti. Umiditatea creeaza conditii favorabile dezvoltarii parazitilor, microbilor etc.

2. Porumbarul si voliera vor fi astfel asezat incat sa fie la adapost fata de vanturile dominante din zona.

3. Porumbaria (adapost+voliera) trebuie orientata cu fata la soare, astfel ca porumbeii sa beneficieze cat mai mult de actiune benefica a acestuia.

4. Adapostul, ca si voliera, trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura volumul si suprafata optime necesare. In principiu, este bine sa se calculeze cam 1 metru patrat pentru fiecare porumbel; in adapost se pot admite cel mult 2 porumbei pe 1 metru patrat si un volum minim de 2 porumbei la 1 metru patrat. In voliera se pot accepta maximum 3 porumbei pe 1 metru patrat, dar fara a depasi 30 de porumbei in voliera.

Se va avea grija sa existe un front suficient de odihna pentru fiecare ,,locatar”; locul ales de acesta trebuie sa fie mereu acelasi, stiut fiind ca porumbeii au simtul cuibului propriu foarte dezvoltat; dupa ce si-a ales locul de odihna si a petrecut acolo o noapte, doua, il considera al sau sau nu-l cedeaza de bunavoie. Supra-aglomerarea unui adapost este extrem de daunatoare sanatatii porumbeilor, favorizand transmiterea diferitelor boli.

5. Adapostul trebuie construit din materiale termoizolante, care sa asigure in interior o temperatura constanta, sa permita curatire usoara, dezinfectie si dezinsectie eficiente etc.

6. Accesul usor in adapost, pentru efectuarea curateniei, dezinfectiei, administrarea hranei si apei.

7. Adapostul trebuie construit astfel incat sa asigure o atmosfera uscata si o primenire perfecta, continua a aerului, care trebuie sa fie curat si uscat; in adapost nu se admit curenti.

8. Ca ultima conditie obligatorie, la proiectarea si construirea unei porumbarii este prevederea unui adapost de izolare pentru:

a) adapostirea pasarilor straine care se pripasesc si carora trebuie sa li se ofere apa, hrana si gazduire o zi sau mai multe, pana isi recapata fortele si sunt apte sa-si reia zborul. Aceasta ,,ospitalitate” trebuie facuta in asa fel incat sa nu pericliteze cu nimic starea de sanatate, indemnitatea la boli a propriului efectiv de porumbei.

b) carantinarea in timp de 30 de zile a pasarilor noi achizitionate, chiar daca se pare ca sunt sanatoase sau provin din crescatorii indemne la boli este absolut obligatorie, pentru verificarea starii de sanatate de prin examene parazitologice si bacteriologice (a fecalelor si eventual a unor secretii sau chiar a sangelui). La nevoie, in aceasta perioada se vor efectua si tratamentele necesare.

c) izolarea de necesitate a propriilor porumbei suspecti de boale sau bolnavi.

Adapostul pentru izolare trebuie amplasat intr-un loc cat mai indepartat de porumbar si complet separat. In interior, el trebuie sa fie impartit in compartimente sau custi separate, pentru tinerea pasarilor bolnave sau suspecte de boala.

Factorii de microclimat, numiti si factori de confort, adica ai conditiilor optime, au importanta deosebita pentru sanatatea porumbeilor. Acesti factori care actioneaza asupra organismului pot fi dirijati in mare masura de crescator, in directia dorita. Deci, cu pricepere si grija se pot asigura acele conditii de viata care se considera necesare. Dintre acestia, mai importanti sunt lumina, aerul si caldura.

Lumina solare, ptin razele sale luminoase, precum si prin actiunea razelor ultraviolete, consituie un factor indispensabil vietii. Prin actiunea sa asupra functiilor organismului, lumina, stimuleaza cresterea si dezvoltarea acestuia. Necesarul de lumina in adapost trebuie asigurat prin ferestre, a caror suprafete trebuie astfel prevazute incat sa asigure o iluminare suficienta, dar sa nu se piarda prea multa caldura in timpul sezonului friguros si nici sa nu se supraincalzeasca vara.

Aerul din adapost trebuie sa fie in permanenta curat si uscat. Umiditatea relativa crescuta, in adapost, il face mai greu respirabil. Pentru ca aerul sa ramana in limite fiziologice favorabile respiratiei, deci cu un continut normal de gaze si fara alti componenti (fara praf, vapor de apa etc.), adapostul trebuie sa fie bine aerisit (ventilat), asigurand primenirea continua a aerului pentru a nu se ajunge la cresterea umiditatii relative a atmosferei din adapost. Frigul si caldura in exces sunt mai usor suportate intr-o atmosfera uscata.

Daca in spatii deschise, ca urmare a circulatiei aerului, a consumului de dioxid de carbon de catre plante etc., compozitia aerului ramane in limite normale, intr-un adapost, insuficient ventilat, cantitatre de oxigen scade, si creste cantitatea de dioxid de carbon, ca si de alte gaze. Prin scaderea continutului de oxigen, porumbeii devin molesiti, tristi, respiratia se accelereaza; reducerea cantitatii de oxigen la 21% (cat e normal) la 12% duce chiar la stari de sufocare.

Ca urmare a neaerisirii si cresterii temperaturii interioare, in adapost iau nastere, prin fermentarea gainatului, gaze nocive, ca amoniacul (gaz cu miros intepator), hidrogenul sulfurat (gaz cu miros de oua clocite), oxidul de carbon, acidul sulfuric, metanolul etc. Toate aceste gaze au actiune iritanta asupra mucoaselor respiratorie si conjunctivala.

De pilda, aerul cu un continut mai mare de amoniac, gaz iritant destul de des prezent in porumbarele murdare si neaerisite, provoaca congestie (hiperemie) si inflamatie (conjunctivita, rinita, traheita).

Din punct de vedere clinic acestea se traduc prin lacrimare (epifora), scurgeri nazale (rinoree), ruse, dispnee. O expunere prelungita, intr-o atmosfera cu cantiate crescuta de amoniac (60-70 p.p.m.-parti la milion), produce leziuni grave ale conjuctivei si corneei, care in final duc la orbire.

C. Brasseur arata ca amoniacul rezultat din fermentarea excrementelor lasate in porumbare neaerisite, chiar in cantitate mica, de 20 p.p.m produce tulburari respiratorii la porumbei. Prezenta acestui gaz in aerul inspirat de porumbei actioneaza asupra centrilor nervosi, producand o stare de stres, manifestata prin ameteala, reducerea rezistentei organismului, favorizand atacul agentilor patogeni.

Pe langa amoniac si alte gaze, aerul din adapostul porumbeilor poate sa contina praf format din particule foarte fine de pamant, nisp etc., funingine, spori de mucegaiuri, microbi, virusuri, oua de paraziti etc., proveniti eventual din asternutul murdar.

Umiditatea relativa a aerului din adapost este unf actor de mediu cat se poate de important pentru sanatate, fiind necesar sa se mentina in anumite limite. In adaposturile insuficient aerisite, mai ales iarna, creste cantitatea de vapori de apa rezultati din respiratia porumbeilor, evaporarea apei din excremente, asternutul umed sau din condens. Cresterea umiditatii relative a aerului peste 50-60% duce la o stare de moleseala, reduce pofta de mancare, scade rezistenta la boli si sensibilizeaza organismul la raceli; intr-o atmosfera cu umiditate crescuta, microbii si unii paraziti se inmultesc cu usurinta.

Aerul cu umiditate crescuta, fie cald, fie rece, este greu de suportat de organism. Ca atare, se va urmari foarte atent realizarea unei bune ventilatii a adapostului.

Temperatura optima din adapost trebuie sa fie in jur de 10-15 grade Celsius si este de dorit sa se pastreze constanta, conditie care asigura desfasurarea functiilor organismului la intreaga lor capacitate. Cresterea temperaturii din adapost la peste 18-20 grade Celsius sau scaderea ei sub 4-5 grade  pot crea probleme.

Asadar, se vor folosi la constructie materiale termoizolante, iar ferestrele se vor calcula corect, pentru a nu se ajunge la scaderea prea mare a temperaturii din sezonul de iarna. Totodata se va evita supraincalzirea si cresterea umiditatii relative in perioada de vara, printr-o ventilatie reglabila. Crescatorul de porumbei trebuie sa aiba in vedere faptul ca o temperatura scazuta, fara a trece mult sub limitele aratate, dar intr-o atmosfera uscata, mareste pofta de mancare, ceea ce poate duce, in lipsa de miscare cotidiana, la ingrasarea pasarilor.

O temperatura crescuta (26-29 grade C) in adapost, un timp mai indelungat, declaseaza stresul de caldura, iar cele peste 32-35 grade C sunt suportate greu de catre porumbei: se produc dereglari endocrine (reducerea activitatii glandei tiroide si a glandelor suprarenale), antrenand dereglari in crestere, micsorarea consumului de hrana, tulburari ale ouatului (pe timp prea calduros cochiliile oualor sunt mai subtiri decat de obicei etc.), dereglarea metabolismului vitamino-mineral etc. Este bine de retinut ca in sezonul calduros necesarul de vitamine (mai ales A si C) este mai ridicat decat la temperaturi moderate.

La cresterea temperaturii interne a corpului incepe o respiratie accelerata (pentru a mari, prin evaporarea apei la expiratie, eliminarea de caldura).

Asadar, crescatorul de porumbei va urmari o perfecta reglare a ventilatiei in adapost, care sa asigure eliminarea gazelor nocive, a surplusului de caldura si umiditate, iar printr-o intretinere igienica, evitarea poluarii atmosferei cu praf si microrganisme, deci preintampinarea cresterii microbismului si parazitismului din porumbar.

 

Bibliografie:

Bolile porumbeilor

Igor Severeanu

Filea Ioan Ivana

editura CERES

preluat si trimis de Radu Furtuna

Notiuni de anatomie si fiziologie a porumbeilor (trimis de Radu Furtuna)

Notiuni de anatomie si fiziologie a porumbeilor

 

desene-standard-2

Porumbeii sanatosi, vigurosi si in perfecta forma sportvia, este tot ceea ce isi doreste fiecare columbofil. Ca aceasta dorinta sa fie o realitate permanenta, se cere, intre altele, o buna cunoastere a porumbeilor, cum e alcatuit, cum functioneaza si interdependenta intre forma exterioara si functionarea organismului acestora. Cunostintele despre organismul sanatos, utile pentru intelegerea multor probleme cu care se confrunta deseori columbofilii, se reflecta in mod special prin anatomie si fiziologie.

Anatomia se ocupa cu descrierea partilor care constituie corpul, forma si asezarea diferitelor organe, precum si legaturile intre ele; cunoasterea structurii lor (de pilda, asezarea straturilor musculare din peretele intestinelor) ajuta la intelegerea functionarii lor.

Fiziologia, completand anatomia, descrie cum functioneaza in mod normal fiecare organ in parte, apoi functia mai multor organe legate in aparate sau sisteme si, in fine, cum lucreaza intr-un echilibru perfect intregul organism sanatos.

Cunostintele de anatomie si fiziologie ne dau posibilitatea intelegerii fenomenelor care se petrec in organismul porumbelului si ofera notiunile necesare unei corecte cresteri, a ingrijirii si hranirii rationale, in functie de perioada (crestere, repaus, reproductie, naparlire, efort maxim) pentru ca organismul sa fie capabil de performante maxime, dar in limite normale.

Aceste notiuni ajuta crescatorul sa aprecieze conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o pasare in zbor, cum trebuie sa fie aripa porumbelului etc.

Lipsa acestor cunostinte de baza fac ca ,,putina literatura de specialitate , cum scrie eminentul om de stiinta Dimitrie Radu, pe care o are la indemana columbofilul, sa fie insuficient inteleasa, ceea ce ii aduce mereu nemultumiri in practica sa de crescator”.

Cunoscand alcatuirea si functionarea unui organism sanatos, se vor putea observa modificarile produse intr-unul bolnav, si se va intelege temeiul masurilor care trebuie luate in scopul apararii sanatatii porumbeilor.

Alcatuirea organismului

Corpul unui porumbel, ca si cel al unui mamifer, este format din miliarde de celule, capabile sa primeasca anumite substante, sa le transforme, sa foloseasca unele, sa elimine altele. Celulele de acelasi fel formeaza tesuturi: de exemplu. tesutul muscular, tesutul osos, nervos etc., fiecare avand anumite functii precise de indeplinict; astfel, tesutul osos are rol de sustinere, testutul muscular prin contractiile sale realizeaza miscarea etc.

Tesutul muscular este de trei feluri: striat, neted si cardiac. Din tesutul muscular striat sunt formati muschii scheletici sau ai vietii de relatie (pentru ca prin contractia lor pasarea, ca si omul, se deplaseaza in spatiu, ia contact cu mediul, se hraneste). Acesti muschi se contracta la vointa individului, de aceea se cheama voluntari. Caracteristica lor este ca se contracta repede, dar contractia nu este de prea lunga durata. Tesutul muscular neter formeaza fibrele sau straturile musculare din peretii organelor interne (pipota, intestine, vase etc.).

Este tesutul muscular al vietii organice sau vegetative; fibrele musculare netede se contracta fara vointa individului (involuntar); se contracta lent, dar contractie este prelungita

Al treilea tip, este tesutul muscular cardiac (al inimii) care, se contracta involuntar, dar repede, ritmic.

Mai multe tesuturi, grupandu-se, se formeaza organe (de exemplu: inima, stomacul, ficatul, ochiul etc.) fiecare avand anumite functii. Organele, la randul lor, legate intre ele pentru indeplinirea unor functii mai mari, formeaza aparate (de pilda, aparatul digestiv) sau functii de coordonare a activitatii mai multor aparate sau chiar a intregului organism, intr-un tot unitar, constituind sisteme, de exemplu sistemul nervos.

Aparatul de sustinere si miscare

Acest aparat numit si aparatul locomotor este alcatuit din oase, unite prin ligamente la nivelul articulatiilor si miscate de muschii striati, deci aparat al vietii de relatie. Prin intermediul acestui aparat, porumbelul de deplaseaza in spatiu: merge sau zboara, se hraneste etc.

Scheletul porumbelului

Prin schelet se intelege totalitatea oaselor unui organism, imbinate intre ele, alcatuind o sarpanta destinata sa sustine intregul corp cu toate aparatele, organele sale. Scheletul este cel ce da forma corpului. Osatura porumbelului este in functie de activitatea sa; la porumbeii sportivi destinati zborului de viteaza si de durata, osatura trebuie sa fie densa, pe and la cei de agrement, nefiind obligati la eforturi mari, osatura este mai putin rezistenta.

Scheletul porumbelului, ca si alcatuirea intregului sau organism, reflecta adaptarea lui la conditiile de viata; necesitatea de a strabate distante mari in zbor, cu efort cat mai mic. In acest scop, corpul are forma aerodinamica, este fuziform, pentru a invinge mai usor rezistenta aerului, aripile (in comparatie cu picioarele) capata o dezvoltare deosebita pentru a avea o suprafata de sustinere (sustentatie) cat mai mare pe masa de aer pentru a putea folosi cu un bun randament curentii de aer.

O buna parte din oase au o insusire particulara, pneumatizarea, adica in locul maduvei care se gaseste de obicei in cavitatile oaselor la alte specii, in interior sunt pline cu aer, care se primeneste continuu (cunoscand ca respectivele cavitati sunt in legatura cu sacii aerieni, iar acestia cu pulmonii).

Pneumatizarea confera oaselor un plus de rezistenta, facandu-le in acelasi timp mai usoare, ceea ce constituie un avantaj la zbor. Pritre oasele pneumatizate mentionam: vertebrele cervicale si dorsale, osul pieptului (sternul), osul bratului (humerus), coracoidul si dorsale, lum, clavicula, partea vertebrala (superioara) a coastelor.

Scheletul cuprinde: coloane vertebrala, la capatul anterior al careia se afla capul, iar la cel posterior coada, apoi coastele, sternul, oasele aripilor si picioarelor.

  Scheletul capului

Capul porumbelului, situat la extremitatea anterioara a coloanei vertebrale, este mic si de forma mai mult sau mai putin conica in functie de rasa: la unele rase este mai alungit si mai mare, la altele este sferic si mic, chiar in comparatie cu talia porumbelului. Sub raportul studiului exteriorului, capul este format din crestet, frunte, cioc, fete sau obraji si ochi, avand ca baza anatomica oasele craniului si ale fetei.

Craniul este alcatuit din mai multe oase (occipital, parietal, etmoid, sfenoid si 2 oase temporale), care foarte curand dupa ecloziune, prin procesul de osificare, se sudeaza intre ele, constituind o cutie osoasa. Fara a le descrie ne vom opri numai asupra anumitor caracteristici: de pilda, occipitalul, osul prin care capul se articuleaza cu prima vertebra a coloanei vertebrale, este astfel constituit incat permit rotirea larga a gatului.

Sinusul suborbitar este deseori sediul colectiei purulente (sinuzita), care apare drept complicatie a corizei (inflamatia cailor respiratorii anterioare).

 Coloana vertebrala

Coloana vertebrala sau rachis, este denumita astfel de la cuvantul latinesc -vertere-, care inseamna -a se roti-, intelegan prin aceasta ca organele corpului sunt asezate in jurul acestui ax.

In functie de pozitia lor, vertebrele se deosebesc in patru regiuni:

a) Regiunea cervicala (cervix = gat)

b) Regiunea dorsala (dorsum = spate, spinare)

c) Regiunea lombo-sacrala (lumbus = sale)

d) Regiunea caudala (coccigiana)

Coastele se impart in superioare si inferioare.

Sternul sau osul pieptului este osul de care se prin muschii care actioneaza aripile; cunoscand ca aripile dezvolta in zbor un efort considerabil, muschii pieptului sunt puternici, iar baza oasasa pe care se insera este cu atat mai solida cu cat porumbelul este mai bun zburator. Puterea de zbor depinzand in buna masura de dezvoltarea sternului, la selectionarea porumbeilor sportivi antrenati pentru concursuri, se va acorda atentie corectei dezvoltari a acestui os.

La porumbeii sport, carena sternala este dezvoltata dura; intrucat de ea se prind muschii, este evident ca de rezistenta acesteia depind viteza si forta de zbor. Profilul aerodinamic al porumbelului calator este dat si de carena. Este util de retinut cele ce afirma Michel Philippe, vorbind despre ,,osatura de atlet” : ,,carena sternala trebuie sa fie sufiecient de rigida, dar nu prea inalta, am spune mai curand redusa in inaltime la porumbeii de zbor de viteza si durata; ea poate fi mai inalta , dand profunzime, la porumbeii de carne”

Deformarea acesteia constituie un defect tradand insuficienta de calciu si de alte minerale in prima perioada de viata; devierea ei se produce in a 3-a-a 6-a zi, dupa ecloziune sau in zilele de intarcare.

Scheletul membrelor anterioare (aripilor)

Membrul anterior este format din 4 sectiune: umar, brat, antebrat si varful aripii.

Centura scapulara. Aceasta centura este formata din 3 oase perechi:

a) Spata, numita si omoplat (scapulum), os ingust, alungit, este orientata paralel cu coloana vertebrala.

b) Coracoidul, os prismatic, la extremitatea superioara se arciculeaza in unghi cu spata, iar la cea inferioara cu sternul.

c) Clavicula, unindu-se, de timpuriu, in unghi ascutit la extremitatea anterioara cu cea din partea opusa formeaza un os nepereche (claviculele, solide, unite in forma de U la pasarile buna zburatoare si in forma de V, si mai subtiri, la cele care zboara mai greu), numit si iades, columbofilii denumindu-l osul furca sau furca.

Osul furcal indeplineste functia unui arc osos, care impiedica apropierea aripilor in mod exagerat in timpul coborarii acestora. Dezvoltarea carenei sternale si a furcei indica o oarecare masura aptitudinele unei pasari buna zburatoare.

Scheletul aripii

a) Osul bratului, numit humerus, la porumbei este un os mai scurt decat la alte pasari, dar mai puternic.

b) Oasele antebratului – radius si cubitus sau ulna – doua oase lungi dintre care radius este mai subtire decat cubitus. Aceastca face ca aripa sa loveasca aerul cu fata sa inferioara, ca o vasla.

c) Oasele carpului sau carpiene.

d) Oasele metacarpului, in numar de 3: 2 metacarpiene principale (marele metacarpian si micul metacarpian) si al treilea metacarpian este mic, nedezvoltat.

e) Falangele

Razele osoase ale antebratului si ale varfului aripii (carp, metacarp si falanga) cu cat sunt mai lungi cu atat favorizeaza si aptitudinile de zbor ale porumbelului.

Scheletul membrelor posterioare

Membrul posterior este format din: sold, coapsa, gamba si piciorul propriu-zis.

Centura pelvina este alcatuita din oasele soldului numite coxale.

O centura pelvina puternica este necesara pasarilor in statiune si in mers, asigurandu-le o fixare rezistenta s picioarelor cu restul corpului.

Coxalul este format din trei piese osoase (care la pui se pot separa, apoi se sudeaza intre ele); ilium, ischium si pubis.

a) Iliumul este partea alungita prin care se realizeaza sudura cu coloane vertebrala.

b) Ischiumul formeaza, in parte, peretii laterali ai cavitatii pelvine.

c) Pubisul are o forma de lama osoasa subtire, indreptandu-se spre lama osoasa din partea opusa, fara insa a se alatura; cele doua lame osoase formeaza o poarta, pe care columbofilii o numesc furca din spate, mai flexibila la femele (permitand o trecere usoara a oualor) si mai dura cu capetele mai apropiate la masculi.

Scheletul picioarelor

Cuprinde razele osoase ale coapsei, gambei si degetelor.

a) Coapsa are drept baza anatomica femurul, os puternic, mai lung la porumbeii de ornament si relativ mai scurt la porumbeii voiajori.

b) Gamba are baza osoasa formata din 2 oase: tibia si fibula (peroneul).

c) Oasele tarsiene, corespunzand cu oasele calcaiului la om, sunt sudate cu oasele metatarsului.

d) Oasele metatarsului

e) Picioarele pasarilor au fiecare cate 4 degete: 3 degete principale, orientate inainte si un deget mai putin dezvoltat, rudimentar, orientat inapoi.

Bibliografie:

Bolile porumbeilor

Igor Severeanu

Filea Ioan Ivana

editura CERES

preluat si trimis de Radu Furtuna

Ionescu Alexandru-loc 2 & 3 lot Olimpic

IMG_1

Dupa ce anul trecut,judetul Mures a fost reprezentat cu succes la Olimpiada,prin tandemul Tatar & Rogoz (loc 1 si 3 lot olimpic),anul acesta este randul d-lui.Alexandru Ionescu (multiplu campion national in cadrul FNCPR si UCPR ) din Reghin,jud.Mures,sa ne reprezinte judetul in cadrul Olimpiadei,ocupand loc 2 si 3 in lotul national.
Vreau sa il felicit pe aceasta cale,si sa ii urez mult succes in continuuare,precum si rezultate la fel de valoroase !
Pentru a vizualiza rezultatele d-lui.Ionescu puteti accesa site-ul personal al acestuia,aici :
http://porumbeiionescualexandru.webs.com/

myloft.ro ® , devine MARCA INREGISTRATA ®

myloft.ro_osim_orda

myloft.ro ® ,devine MARCA INREGISTRATA in Romania,in segmentul utilizatorilor columbofili de software,pentru gestionare crescatorie de porumbei si generare arbore genealogic (pedigree).

myloft.ro devine MARCA INREGISTRATA ®‎ in Romania,in cadrul segmentului de utilizatori pentru care serviciile/produsele acestei marci au fost atribuite,fiind protejata OSIM si ORDA.

De curand,myloft.ro a fost inscrisa la OSIM (Oficiul de Stat de Inventii si Marci),ca si marca inregistrata ® si notorie (marca cunoscuta la data depunerii unei cereri de inregistrare marca,in cadrul segmentului de public vizat pentru serviciile sau produsele carora se aplica marca),precum si ORDA (Oficiul Roman Drepturi Autor),ca si software de gestionare crescatorie porumbei precum si generator arbore genealogic (pedigree).

Inregistrarea unei marci la OSIM, este protejata de legea 84/1998 si confera titularului sau,dreptul EXCLUSIV de utilizare asupra ei si a serviciilor/produselor pentru care a fost inregistrata,precum si dreptul de a solicita interzicerea utilizarii de catre alte persoane fizice/juridice a unui un semn asemanator/identic cu marca sau cu serviciile/produsele atribuite acesteia.

Inregistrarea unui produs software la ORDA,este protejata de legea 8/1996 si ofera siguranta impotriva copierii/reproducerii/raspandirii neautorizate de orice fel.Prin prezenta lege,protectia programelor de calculator include orice expresie a unui program,fie in cod sursa sau cod obiect.

UN NOU AVANTAJ PENTRU MEMBRII ASOCIATIILOR AFILIATE FNCPR

FNCPR

FNCPR in colaborare cu platforma myloft.ro ofera tuturor membrilor columbofili activi din cadrul Federatiei, acces gratuit un an de zile la aplicatia columbofila myloft.

Membrii columbofili ai FNCPR, care doresc sa beneficieze de acest pachet gratuit vor trebui sa indeplineasca urmatorele criterii:

- sa detina o adresa de email valida si inregistrata in sistemul FNCPR (adresa de e-mail introdusa de tehnici in programul de clasamente)

- sa isi creeze cont de utilizator pe site-ul myloft.ro (folosind aceeasi adresa de e-mail cu cea existenta in programul de clasamente)

- adresele de e-mail care se atribuie contului myloft.ro sa nu fie existente in baza de date myloft.ro (gratuitatea se aplica doar adreselor de e-mail inregistrate pe site de la data facuta publica a colaborarii cu FNCPR si nu face referire la adresele de e-mail atribuite deja unor conturi existente)

La creerea unui cont nou pe site (myloft.ro), sistemul va compara campul “adresa de email” al utilizatorului cu adresele membrilor din programul de clasamente.

In cazul in care adresele de e-mail coincid, contul se va activa automat cu acces gratuit un an de zile.

Va rugam a ne contacta cu incredere la email office@myloft.ro,in cazul oricaror probleme tehnice,suport sau sugestii.

Echipa,myloft.ro

Finala Derby Arona Tenerife

 

 

 

 

 

 

cabecera-webs-1

—————————————————————————————————————————-

UPDATE !!!

…si castigatorul finalei Derby Internacional Arona-Tenerife Pigeon Race(una dintre cele mai reusite etape finale ale acestui columbodrom de pana acum) este:
Loc 1:Team Leyen-Paloma Belgie (Belgia)
Loc 2:Team R van Oss en Zn (Olanda)
Loc 3:Team Holec L.& Vylupok
…sa nu uitam insa si de porumbeii romani care ne-au reprezentat tara cu succes:
Loc 11:Team Pisla Daniel & Vintan George
Loc 19:Team Kelemen Csaba
Loc 25:Team Pitea Laurentiu
Loc 30:Team Pigeons Airport
Loc 35:Team Bacalu Danut & Serafim…etc.etc.etc.

—————————————————————————————————————————-

Maine 27.03.2015,se va desfasura etapa finala in cadrul columbodromului Derby Internacional Arona-Tenerife Pigeon Race.

Un numar de 209 porumbei se vor intrece maine pentru titlul suprem dar si pentru marele premiu in valoare de 50000 euro.Porumbeii vor fi lansati la ora 10:00,ora Romaniei si vor avea de parcurs o distanta de 275 km.
Succes tuturor,si fie ca cel mai bun sa castige !
Nu uitati sa urmariti etapa finala LIVE ( click aici )